Obehagliga men bra kärlekshistorier

Mitt sista lästips innan semestern blir två riktigt bra böcker av Christoffer Carlsson, Fallet Vincent Franke och Den enögda kaninen. Det finns vissa likheter mellan böckerna – unga vilsna män, droger, kriminalitet och kärlek med förhinder. En del av personerna i Fallet Vincent Franke dyker dessutom upp i Den enögda kaninen, även om det är två separata historier som berättas, skrivna i en genre som Christoffer Carlsson själv kallar ”Obehagliga kärlekshistorier”.

Fallet Vincent Franke av Christoffer CarlssonFallet Vincent Franke utspelar sig i Stockholm där den gravt drogberoende Vincent av en tillfällighet blir indragen i en riktig härva av trafficking, kriminalitet och ond, bråd död. Men det är också en kärlekshistoria, dömd att misslyckas, men inte mindre vacker och gripande för det. Vincent och ukrainska Maria, som likt många andra öststatsflickor kommit till väst med förhoppningen om ett bättre liv, möts då Maria av sin hallick göms undan i Vincents lägenhet. Efter ett tag försvinner Maria och det är när Vincent försöker leta upp henne som han helt plötsligt befinner sig mitt uppe i de mer våldsamma delarna av Stockholms undre värld. Det är spännande, välskrivet, tragiskt och sorgligt, i en skön blandning!

Den öneögda kaninen av Christoffer CarlssonDen enögda kaninen utspelar sig på landsbygden. Christoffer Carlsson säger att Dalen i boken är en fiktiv plats, men kopplingarna till den halländska myllan finns där allt och har man någon gång rört sig i Halmstads omgivningar känner man igen sig. Berättaren är David Flygare, som sedan en tid tillbaka pluggar filosofi i Stockholm. Han återvänder till föräldrarhemmet i Dalen och återupptar kontakten med en apart samling vänner och bekanta från det förflutna. Redan inledningsvis får man som läsare veta att boken kommer att sluta med det som i tidningarna kallas ”Uppgörelsen i Dalen” och ett antal människors död. Den som lockat hem David är Lukas. Han är en av ”dem som blev kvar” och det har inte varit helt lyckat, visar det sig. I starkt behov av pengar för att finansiera sitt missbruk övertalar Lukas David att tillsammans med de andra göra inbrott, för att sedan sälja de stulna varorna. Naturligtvis går det inte så bra… Den enögda kaninen skulle kunna kallas en ”återvändarroman”. Alla som i tonåren lämnat hembygden kan känna igen sig i den förvirrande känslan man kan erfara när man återvänder hem och man känner igen allt – och samtidigt ingenting.

LillemorÅkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Obehagliga men bra kärlekshistorier

  1. Ping: Årets bästa kriminalromaner? | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

  2. Ping: Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s