Varberg på kultursprång

Under kommunens pågående visionsarbete Varberg 2025 publicerar nu Kultur- och fritidsnämnden ett förslag till Kultur- och fritidspolitiskt program. Det bör kunna ses som ett inlägg för att ge kulturaspekterna ett ökat utrymme i både visioner och i konkret samhällsbygge. Alla intresserade kan bidra till det genom att engagera sig och ge synpunkter på programmet.

I Almedalen presenterades samtidigt skriften Kulturen och staden, utgiven av organisationen Fastighetsägarna Göteborg. Kulturvanor i Sveriges 34 största städer – Varberg är en av dem – har undersökts och rankats i ett kulturindex. I arbetet finns en teoretisk utgångspunkt som innebär att kulturen spelar en viktig, rentav avgörande roll, för en stads attraktivitet och utvecklingskraft. Bl.a. Richard Florida återfinns, inte oväntat, i litteraturförteckningen.

Det som undersökts är människors vanor kring teaterbesök, biblioteksbesök, bokläsning, biobesök och besök på pop- och rockkonserter. Lund toppar det sammanvägda kulturindexet, Halmstad befinner sig på tionde plats, Varberg på tjugotredje och Borås på tjugonionde.

Siffror och placeringar har främst sitt värde som diskussionständare. Viktigare och definitivt värt att ta del av är skriftens argumentation varför kulturen är så viktig. Här sägs en del väsentligheter om varför ett Varberg på språng mot framtiden också måste ta ett rejält kultursprång. Ett aktuellt program och ett nytt kulturhus är en bra början.

Per Falk
___________________________________________
Läs mer om förslaget till Kultur- och fritidspolitiskt program här >
Skriften Kulturen och staden kan laddas ner från Fastighetsägarna >
Författaren är Rudolf Antoni. Läs en intervju med honom på nättidskriften
Kulturekonomi >

Annonser
Det här inlägget postades i Kulturpolitik, Samhällsfrågor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.