Moderskap

Vi ses på place de la SorbonneVi ses på place de la Sorbonne av Justine Lévy kommer i september ut i nyutgåva på Sekwa förlag. Framsidan på den nya utgåvan är så fin och passar bokens innehåll väldigt bra. 18-åriga Louise sitter på ett café och väntar på sin mamma som hon inte har träffat på ett år. Väntan blir lång och i en inre monolog drar Louise sig till minnes sin uppväxt. Egentligen har hennes liv varit en enda lång väntan på att bli sedd och älskad av en mycket egocentrisk och excentrisk mamma. Under timmarna på caféet inser Louise sakta men säkert att hennes längtan nog aldrig kommer att uppfyllas. En smärtsam insikt men samtidigt en möjlighet för Louise att gå vidare i livet.

När man läser Justine Lévys levnadsbeskrivning inser man att där finns stoff för flera romaner med självbiografiska inslag. Dotter till den franske filosofen Bernard-Henri Lévy och med en komplicerad relation till mamman. Justine Lévy gifte sig med sonen till pappans bäste vän. Maken lämnade henne sedan för en ny kvinna, ingen mindre än Carla Bruni, som dessförinnan haft en relation med Lévys svärfar och numera gift med Frankrikes president. Den uppslitande skilsmässan skildrar Lévy i Rien de grave. Lévys tredje roman, En ovärdig dotter, kommer på svenska i oktober och handlar om en kvinna som väntar sitt första barn samtidigt som hennes egen mamma ligger för döden. Troligtvis även den inspirerad av Lévys eget liv.

Moderspassion av Majgull AxelssonYtterligare en bok om moderskap är Moderspassion av Majgull Axelsson som just har landat i våra hyllor. Jag har bara läst ca 70 sidor, men är redan fast i berättelsen om en skara vingklippta människor på en vägkrog i Arvika. Tur att det börjar bli innesittarväder. Boken inleds för övrigt med ett skyfall som håller på att dränka Arvika, inte helt olikt det oväder som igår drabbade Göteborg…

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s