Livslögner

Moderspassion av Majgull AxelssonJag har bara läst en bok av Majgull Axelsson tidigare, Aprilhäxan, för vilken hon fick Augustpriset 2007. Den tyckte jag väldigt mycket om och jag hade höga förväntningar på den nya boken Moderspassion. Tyvärr blev jag lite besviken och jag tror inte att Axelsson kommer att få något litterärt pris för Moderspassion. Däremot kommer den nog att få många, många läsare. På Varbergs bibliotek har den redan seglat upp som en av de mest efterfrågade böckerna, det är bara Marie Jungstedt, Camilla Läckberg och Bente Pedersen som har fler läsare på kö.

Moderspassion är en verkligt passionerad historia, fylld av dramatik och starka känslor. Många personer är inblandade och mänskliga svagheter avhandlas slag i slag. Det handlar bl.a. om livslögner, alkoholism och medberoende, socialt arv, skam och skuld, förnekelse och sexuellt utnyttjande, allt mot en fond av ett Arvika som hotas av stormvindar och skyfall. I centrum av berättelsen står Minna, en medelålders, på ytan framgångsrik affärskvinna, som driver en vägkrog vid namn Sallys Café och restaurang. Under ytan ruvar Minna dock på svåra upplevelser och det sociala arvet från generationer tillbaka har även smittat av sig på dottern Sofia. Hur detta kommer till uttryck i dotterns liv ska inte avslöjas här, för det vore som att i en recension av en deckare avslöja vem som är mördaren.

Moderspassion är en mycket sorglig historia, men med ett visst ljus på slutet. Det är dessutom fler än Minna som under resans gång kommer till insikt om vad som är värt någonting, den korta stund vi vandrar runt här på jorden. Moderspassion skulle nog också vara en perfekt bokcirkelsbok, för väcker känslor, det gör den!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.