11/9 2011

I år är det tio år sedan attacken mot World Trade Center och Pentagon. Händelsen som tog nästan 3000 liv och delade upp vår tideräkning i ett före och efter den 11 september. 

Det var på morgonen den 11 september 2001 som fyra amerikanska flygplan kapades. Två av dem störtades in i World Trade Center, ett i Pentagon och ett var på väg mot Washington men passagerarna gjorde motstånd och planet kraschade utanför Sharksville.

Konsekvenserna av händelsen har varit omfattande för USA och resten av världen. USA:s utrikespolitiska fokus inriktades mot terroristbekämpning och hösten 2001 invaderade USA Afghanistan och våren 2003 startades invasionskriget i Irak. I år dödades Usama Bin Ladin och vi lever fortfarande i skuggan av 11/9.       

Det finns mycket läsvärt kring den 11 september, bl.a. Ni har klockorna- vi har tiden: USA tio år efter 11 september av Lennart Pehrsson. Pehrsson är korrespondent och bosatt i New York. Han försöker teckna USA:s nutidshistoria, från allt planerande i Ovala rummet till hur vardagslivet förändrats för vanliga människor. Pehrsson visar att USA betalar ett högt pris, bl.a. så har medborgerliga fri- och rättigheter inskränkts. Anklagelser om tortyr som aldrig har utretts. Krigen i Afghanistan och Irak kräver fler och fler dödsoffer och kostnaderna är enorma. USAs ställning i världen är inte vad den var och landets ekonomi har urholkats. 

I senaste numret av tidskriften Vi (nr 9) finns en läsvärd artikel om 11/9. Där kan man läsa om attacken men också om Lee Hadziyianis som tog värvning i USAs armé hösten 2001 som en direkt följd av händelserna i New York.

I New York pågår bygget av den nya skyskrapan One World Trade Center och The 9/11 Memorial museum som ska stå färdig 2012. The 9/11 Memorial står dessutom bakom en riktigt fin webbsida som bland annat innehåller en interaktiv tidslinje från det att kaparna anländer till flygplatsens säkerhetskontroll fram till 20:30 då George W. Bush talar till nationen.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Länktips, Lästips, Samhällsfrågor, Tidskrifter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.