Hundskatt i Värö…

…och andra intressanta nyheter.

Eftersom jag är en total nörd när det gäller skojig historiska anektdoter, stora som små, vill jag härmed rapportera att:

Hundskatten för år 1948 fastställdes till 25:- kr per djur. Beslutet fattades genom votering, med 9 röster. Övriga röster tillföllo två vid sammanträdet väckta förslag om 30:-respektive 40:- kr. varvid det förstnämnda förslaget erhöll 8 röster och det sistnämnda 2 röster. – Beslut i Värö kommunalfullmäktige 23 oktober 1947.

Att lägga ut arbeten på entreprenad är inget nytt. Men förr i tiden kunde man sätta egna regler i den offentliga upphandligen:

Med 18 röster mot 5 beslöto fullmäktige uppdraga åt arbetslöshetskommitten att åt underentreprenör bortackordera väg- och brobyggnadsarbetet å Tylleredsvägen med förpliktelse för entreprenören att vid arbetets utförande endast anlita personer från Tvååkers kommun. Protokoll fört vid sammanträde med Tvååkers kommunalfullmäktige den 12 okt 1934.

Slutligen en rapport från biblioteksvärlden:

Från S.L.U. föreningens avdelning i Klastorp hadde framkommit anhållan om Kommunalt anslag till Bibliotiksverksamhet inom föreningen, begäran blef av fullmäktige avslagen enär den ej skulle utgöra någon Kommunal angelägenhet. – Utdrag ur prottokoll fört vid sammanträde med kommunalfullmäktige i Träslöf den 21 juni 1926

Även på den tiden var det hårt att driva bibliotek!

Det jag egentligen vill komma med dessa inlägg är att göra en smula reklam för databasen SLHD, Svensk LokalHistorisk Databas. Detta projekt, som handlar om att lägga ut socken- och kommunalstämmoprotokoll på internet, är helt fantastiskt, och gratis! Framför allt för oss halläningar. Man kan sitta många, många timmar och läsa, om man är en nörd som jag!

Pär Andin

Annonser
Det här inlägget postades i Databaser, Digitala medier, Länktips, Lokalhistoria, Släktforskning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hundskatt i Värö…

  1. Lennart Erling skriver:

    Världen består av märkliga förbindelser och samband. En av dem som sysslade med ”väg- och brobyggnadsarbetet å Tylleredsvägen” var min svärfar, född 1914…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s