Wikipedia och NE

Jag blir allt mer imponerad av Wikipedia, vilken fantastiskt idé det är. Wikipedia beskriver sig själva så här; Wikipedia är en fri encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare – en så kallad wiki. Det betyder att vem som helst, även du, kan redigera vilken artikel som helst, när som helst, genom att klicka på länken ”redigera” som finns längst upp på varje sida. Projektet startade den 15 januari 2001 och Wikipedia har idag över tio miljoner artiklar på över 280 olika språk. Den största språkversionen är engelskspråkiga Wikipedia, som innehåller runt 3 700 000 artiklar. Den svenskspråkiga versionen som startade den 3 maj 2001, innehåller runt 408 000 artiklar.

Wikipedia har fått kritik för att vem som helst kan skriva i den. De finns de som menar att det drar ned kvalitén på artiklarna och att det borde vara experter som skriver. Men förespråkarna menar att eftersom det är så många olika människor som skriver i Wikipedia så kontrollerar de varandra. Wikipedia uppdateras dessutom snabbt och tar upp aktuella händelser och populärkultur. Du kan hitta artiklar om kändisar, aktuella filmer, band, tekniska prylar och mycket mer. Det är en av de stora fördelarna med Wikipedia.

Alternativet till Wikipedia är så klart NE,  Nationalencyklopedin. De som skriver där är experter på sitt område och man vet vem som skrivit artiklen. Men NE uppdateras inte alls lika snabbt och du finner inte det senaste där. Dessutom är bara snuttifieringar av artiklarna tillgängligt gratis via nätet. För att få tillgång till NEs artiklar i fullängd krävs det en ganska dyr prenumeration (om du inte surfar på bibliotekets datorer, då är det gratis för dig).

Jag skulle vilja säga så här, använd gärna Wikipedia men var medveten om hur källorna är skapade. Det kan alltid vara en god idé att använda sig av fler än en källa.

Min senaste wikipediaupptäckt är att man kan söka på dagens datum och få massor av information om dagen, som händelser, nationaldagar, födda, döda, namnsdagar m.m.

Jennie Elmén

Annonser
Det här inlägget postades i Länktips. Bokmärk permalänken.