När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji

När duvor flyger av Melinda Nadj AbonjiFörfattaren Melinda Nadj Abonji skulle egentligen ha besökt Bokmässan och på ett seminarium bl.a. diskuterat huruvida litteraturen bidrar till en gränsöverskridande förståelse. Nu fick Nadj Abonji tyvärr förhinder, men jag kan intyga att hennes bok När duvor flyger definitivt bidrar till ökad förståelse över gränserna.

Boken handlar om familjen Kocsis, med rötterna i autonoma provinsen Vojvodina i norra Serbien, där Nadj Abonji själv är född. Familjen – mamma, pappa och döttrarna Ildiko och Nomi -tillhör den ungersktalande minoriteten i området. När döttrarna bara är några år gamla bestämmer sig föräldrarna för att emigrera till Schweiz. Under en övergångperiod får döttrarna bo kvar hos farmor Mamika, men så småningom återförenas familjen i det nya landet.

Genom dottern Ildikos röst får man ta del av familjens strävsamma liv som restaurangägare i ett tämligen främlingsfientligt Schweiz. Alla i familjen upplever det utanförskap en emigration nog alltid innebär, men de har olika sätt att förhålla sig till det. Pappan dricker lite förmycket, mamman förtränger, Nomi anpassar sig och Ildiko, ja hon är den som har svårast för att acceptera och förstå varför föräldrarna en gång lämnade Vojvodina. Trots att familjen regelbundet besöker byn i Vojvodina och de släktingar som bor kvar där, finns där hos Ildiko en saknad och en ilska som aldrig går över. När så kriget bryter ut och familjen hindras från att besöka hemlandet blir det ännu svårare för Ildiko att acceptera situationen.

Det har varit ett rent nöje att dela familjen Kocsis liv. Meningarna ringlar sig ofta över en halv sida, ibland en hel eller tom längre. Nadj Abonjis sätt att skriva kan till en början upplevas lite knöligt. Men när man efter några sidor vant sig vid hennes stil bidrar den, tillsammans med bokens innehåll, till att När duvor flyger blir en ovanligt stark läsupplevelse.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När duvor flyger av Melinda Nadj Abonji

  1. Ping: Abonji, Melinda Nadj; När duvor flyger; 2010 « Feministbiblioteket

  2. Ping: Abonji, Melinda Nadj; När duvor flyger; 2010 - Feministbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s