Magbok

Välkommen till den här världen: av Amanda SvenssonEn del böcker läser man med hjärnan, andra med magen och hjärtat. Välkomna till den här världen: av Amanda Svensson är för mig en typisk mage-hjärta-bok och en rent fysisk upplevelse. Jag har lite känsla av att ha sprungit milen (vilket jag gör mycket sällan) efter att ha slagit igen sista sidan. En del välbefinnande och en del hjärtklappning och ett stort behov av att sätta mig ner och pusta ut.

Välkomna till den här världen: är ett triangeldrama, om än inte i klassisk tappning. De tre som ”formar en triangel bland flera tusen andra” är Simon & Claus & Greta, en triangel som på grund av sin oliksidighet kommer att tippa. Baksidestexten avslutas med att ”Någon måste bort, frågan är bara vem” och det är där boken sätter sig i magen. För vilken av de tre personerna är det som kommer att försvinna? Ingen av dem är genomsympatisk, men känner för dem alla tre, det gör jag. Det är tre vilsna, diagnostyngda, kärlekstörstande unga människor på jakt efter förändring i dagens Köpenhamn. Det är den astmatiska, dansälskande, kanske anorektiska Greta från Malmö och deprimerade, men kreative Simon, som ”fallit in i varann på fyllan”, och så Claus, Simons vän, som har en bokstavskombination, lever efter sina egna regler och ständigt går över gränsen när det gäller andra människor. Vem orkar med en sådan person? 

Amanda Svensson skriver som ingen annan, på ett språk som det stänker om. Det är mycket energi, fult men vackert, fylla, svett och sena nätter på Köpenhams klubbar, men också vänskap, närhet och kanske kärlek. Visserligen inte för alla, men för en del. Och det är väl så det är att vara ung, jäkligt jobbigt, men man känner i alla fall att man lever…

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Magbok

  1. Ping: Nomineringarna till Augustpriset 2011 | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s