Tecknad film i hetluften

Persepolis av Marjane SatrapiI helgen såg jag den tecknade filmen Persepolis, baserad på iranskan Marjane Satrapis grafiska berättelse i fyra delar. Det är en mycket humoristisk och rörande, men samtidigt upprörande film om Marjane Satrapis liv i Iran och Österrike mellan åren 1979 och 1994.

Marjane var bara ett barn när shahen av Iran störtades och den islamska revolutionen genomfördes 1979. Revolutionen innebar stora förändringar för henne och hennes familj. Marjane var något av en rebell som hade svårt att accepetera de regler och det förtryck som den nya regimen innebar. Efter några år inser föräldrarna att det börjar bli farligt för Marjane att vara kvar i Iran och hon skickas till Österrike för att bo hos en väninnan till mamman i Wien. Där finns mycket av den frihet Marjane saknade i Iran, men hon upplever också ett stort utanförskap och främlingsfientlighet. Hon återvänder så småningom till Iran, men bara för att ännu en gång tvingas bort från hemlandet.

Man kan i Bild & Bubbla nr 178 (2009) läsa att Marjane Satrapi, som är gift med en svensk man, aldrig har hotas av de iranska myndigheterna, trots att Persepolis är långt ifrån okritisk till präststyret i Iran. Men sedan läser jag i dagens GP att filmen hamnat i hetluften i Tunisien, efter att filmen visats av en privat TV-kanal i fredags. Hundratals salafister (salafismen är en riktning inom sunniislam) försökte, i protest mot att filmen visats, sätta eld på TV-bolagets lokaler. Så än är tydligen inte sista ordet sagt om Satrapis film…

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Film, Tecknade serier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.