Om att stå i vägen för sig själv

Författaren som ett dubbelhövdat monster. Om det handlar Kerstin Ekmans nya roman, Grand final i skojarbranschen. Skojarbranschen, det är förlagsbranschen det. Och bokens dubbelhövdade monster består av den finlitterära halvan, vackra Lillemor Troj och hennes andra, ”sämre” hälft, den inte så betagande Barbro Andersson, Babba kallad. Det är egentligen Babba som skriver böckerna, medan Lillemor är den som tar åt sig äran, deltar på bokmässor, läser högt på bibliotekens författaraftnar och slutligen blir invald i Svenska Akademien. Lillemor Troj är förnuftsstyrd och mycket konventionell, rädd för att synas och höras allt för mycket. Babba är raka motsatsen, oförutsägbar, styrd av drifter och rätt okänslig för vad omvärlden ska tycka och tänka.

En dag får Lillemor Troj ett manuskript i sin hand. Det är Babba som har skrivit Lillemors självbiografi och det är även det manuskriptet som jag som läsare får i min hand. Plus Lillemors tankar och funderingar och ilska över Babbas beskrivning av deras vänskap, olika kärlekshistorier och inte minst tillkomsten av en lång rad böcker. Visst funderar man en del över hur stor del av boken som är sprunget ur Kerstin Ekmans eget liv, men till syvende och sist är det bara ren och skär underhållning på högsta nivå.

Bokens kärna blir spelemannen Lasses, Babbas stora kärlek, uttalande om han den andre, den ”där figuren i långrock och medaljer. Den där omfjäsande karln som spelar ljusa Rättvikslåtar lika behändigt som allt annat”. Det blir så mycket bättre musik när Lasse kliver ur den där långrocken och plockar av medaljerna och spelar med hjärtat. Och kanske är det det som Kerstin Ekman egentligen skriver om, hur vi alla står vi lite i vägen för oss själva då och då?

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s