Sju år av Peter Stamm

Handlingen i Peter Stamms bok Sju år kretsar kring tre personer  – Alexander, Sonja och Iwona. Alexander och Sonja träffas på universitetet i München, där de båda studerar arkitektur. Samtidigt som de trevande inleder en relation har Alexander under en period en affär med en polsk kvinna, Iwona. Till slut väljer dock Alexander Sonja. De gifter sig och öppnar så småningom ett arkitektkontor tillsammans och lyckas väl i livet, åtminstone materiellt sett. När det gäller kärleken är det mer tveksamt huruvida någon av dem upplever lycka. När Iwona efter sju år tar kontakt med Alexander per brev kan han inte stå emot. De återupptar kontakten, med resultatet att Iwona blir gravid…

Alexander och Iwona har helt olika bevekelsegrunder för sin relation. Iwona älskar Alexander djupt, för hans del handlar det om något helt annat. Iwona har en märklig dragningskraft på honom. Det handlar egentligen varken om lust eller kärlek, utan Alexander tycks tillsammans med Iwona uppleva ett slags tillstånd där varken förflutet eller framtid existerar. Det blir möten utan krav som inger Alexander en känsla av både trygghet och frihet, på gränsen till manschauvinism kan man tycka. Men vem som vinner och vem som förlorar i deras relation är långt ifrån glasklart och Sju år ställer fler frågor runt kärlekens väsen än den ger svar. Vad är lycka, egentligen? Hur väljer vi kärleken?  Och vilket är värst, att inte älska eller eller att inte bli älskad?

Jag tycker verkligen om Sju år. Den är skriven på ett enkelt, men vackert språk, som är en fröjd att läsa, helt i min smak. Det är dessutom en ytterst mänsklig roman skulle jag vilja påstå, för den beskriver så bra hur oerhört mångfacetterad kärleken är. Ljuvligt nödvändig men ack så svår ibland!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sju år av Peter Stamm

  1. Ping: Ta vägen av Peter Stamm | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s