Vår tids pyramid

Framtiden av Erik SchüldtUnder senare år det har skett en tilltagande digitalisering i samhället, tom av våra egna liv och användningen av sociala medier har fullkomligt exploderat. Frågan är om vår ambition att digitalisera oss själva och umgås digitalt med våra vänner nått sin kulmen? En och annan framtidsspanare har under senare tid hävdat det.

På samma tema har journalisten Erik Schüldt, tillsammans med medie- och kommunikationsforskaren Jonas Andersson, skrivit en ganska dyster berättelse om digitaliseringen av mänskligt liv. Boken heter Framtiden och är skriven utifrån en tänkt framtid. De målar upp informationssamhället som en sluten pyramid, där informationen rinner längs väggarna. Pyramiden har blivit något av ett fängelse för alla dem som befinner sig innanför dess fyra väggar, där människor lever sina liv uteslutande via den digitala skärmen.

Erik Schüldt var länge en av digitaliseringens stora förespråkare och var snar att döma ut kritiker som ”fega och nostalgiska”. Tillkomsten av boken Framtiden kom dock att ställa hans optimism på ända. Boken, som till en början var tänkt som en ”lättsam betraktelse över digitaliseringens möjligheter”, blev under resans gång i stället en skönlitterär dystopi. Några personer i boken väljer att lämna pyramiden efter att ha ledsnat på att se sina liv omvandlas till ettor och nollor, men får betala ett högt pris för ett liv i frihet. Själva pyramiden, och alla de som finns i den, går också ett grymt öde till mötes – men boken avslutas trots allt en gnutta optimism.

Framtiden är en av många spännande, skrämmande och förhoppningsvis tankeväckande böcker som du kommer att hitta i Varbergs nya bibliotek under parollen Härifrån till framtiden. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Det nya biblioteket, Digitala medier, Facklitteratur, Framtidens bibliotek, Lästips, Samhällsfrågor, Skönlitteratur, Varberg 2025 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s