En bok för alla

Jag ska egentligen inte jobba här av Sara BeischerNu när invigningen är avklarad hoppas vi kunna bjuda på lite nya boktips. Vad kan passa bättre än att börja med en författare med Varbergsanknytning? Sara Beischer har fått stor uppmärksamhet för sin debutroman Jag ska egentligen inte jobba här och det med all rätt. Den handlar om ett högaktuellt ämne – hur vi behandlar våra gamla och hur besparingar och vinstintresse begränsar möjligheterna att bemöta de gamla på ett värdigt sätt. Så man kan läsa boken som ett debattinlägg. Men det är lika mycket en utvecklingsroman och en mycket fin sådan.

19-åriga Moa drömmer om ett liv på scen och flyttar till Stockholm för att bli skådespelare. I vänta på att bli antagen på någon teaterskola börjar hon arbeta på ett Liljebacken, ett äldreboende med dementa vårdtagare. Alla som någon gång arbetat på eller besökt ett äldreboende vet att det brukar lukta på ett alldeles speciellt sätt, inte alltid helt angenämnt. Den lukten stiger upp från bokens sidor. Likaså förmedlar Sara Beischer mycket trovärdigt hur svårt det kan vara att arbeta med gamla och i synnerhet dementa människor – att vara där för att hjälpa människor med det allra mest privata, den okontrollerade sexualitet hos vissa vårdtagare och inte minst aggressiviteten hos de dementa. För Moa blir allt detta en chockartad upplevelse och hon är från första dagen på Liljebacken övertygad om att hon snart ska vara därifrån. Men allt eftersom tiden går träder en annan verklighet fram, där positiva möten med både boende och arbetskamrater får Moa att se på sitt arbete, och faktiskt sitt eget liv, med helt andra ögon.

Jag tycker mycket om Jag ska egentligen inte jobba här. Det är en orädd bok med mycket hjärta, som både berör och engagerar, på många olika plan. Den bör läsas av alla som har någon som helst anknytning till äldrevården, det vill säga i princip alla människor.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Samhällsfrågor, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En bok för alla

  1. Ping: Var och varannan onsdag | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

  2. Ping: Vi gratulerar Sara Beischer och ser fram emot hennes besök på biblioteket! | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s