Bok på scen i Varberg

Ur vulkanens mun

Bild från teaterföreställningen Ur vulkanens mun. Foto: Börje Gustavsson

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk är en riktigt mörk relationsroman som kryper under huden på läsaren. Boken kom 2008. Förra året kom en uppföljare som heter Anna och Mats bor inte här längre som, om man inte har läst Ur vulkanens mun, ger en hint om hur den första boken slutar. Å andra sidan behöver man inte läsa många sidor av den första boken innan man inser att det nog kommer att gå åt skogen med Annas och Mats äktenskap, riktigt åt skogen.

Anna och Mats gifte sig av kärlek. Men två barn och 15 år senare har kärleken ersatts av
hat och bitterhet. För att kanske hitta tillbaka till varandra åker familjen på semester till Sicilien, men resan leder snarare till att deras relationsproblem kommer upp till ytan än tvärtom. Likt en vulkan som innan ett utbrott pyser ut gaser och vattenånga pyser det ur både Anna och Mats. Invektiven haglar och deras förmåga att kommunicera börjar närma sig nollstrecket. Nu har boken även blivit pjäs och visas på Varbergs teater lördagen den 25/2. Men redan på onsdagen den 22/2 finns det möjlighet att träffa Helena von Zweigbergk som då gästar Varbergs stadsbibliotek och berättar om sina böcker och sitt författarskap, i ett samarrangemang mellan biblioteket och Varbergs riksteaterförening.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Författare, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.