Djurens rätt i samhället

"Jordens herrar av Pelle Strindlund"I senaste numret av Arena återfinns temat Att lyssna på djur och natur. Där kan man bl.a. läsa J. Metzgers text om den nya tankeströmningen posthumanism, även kallad ”mer än-humanism”. ”Mer än-humanismen” utmanar grundpelaren i det västerländska tänkandet – att människan är skapelsens krona. Visserligen sätts människan fortfarande i centrum, men ”i en värld befolkad av en myriad av andra varelser och existenser, lika beroende av oss som vi är av dem”. Vi måste, menar posthumanisterna, börja lyssna på alla de varelser som inte har ett språk. Men, som Metzgers påpekar i sin artikel, då det mänskliga genomet bara återfinns i tio procent av de celler som utgör en mänsklig kropp, resterande nittio procent utgörs av bl.a. bakterier och svampar, kan vi ju börja med att lyssna inåt…

I en annan artikel funderar Henrik Johansson över den skönlitterära romanen som forum för debatt och tycker sig se en trend att djurens rätt tar plats i den skönlitterära världen. Han nämner böcker som Elisabeth Costello av Coetzee och Pesthundarna av Adams, som dock båda har några år på nacken. Den stora djurrättsromanen har ännu inte skrivits, menar en av de personer Johansson intervjuat inför sin artikel.

Vill man fördjupa sig i ämnet djurens rättigheter kan man i stället läsa någon av följande fackböcker: Äta djur av Jonathan Safran Foer, Tomma burar : en bok om djurrätt av Tom Regan eller Jordens herrar : slaveri, djurförtryck och våldets försvarare av Pelle Strindlund.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Samhällsfrågor, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s