Upp till kamp!

Ingenbarnsland Eija Hetekivi OlssonI onsdags kväll hade vi bokcafé i Komedianten. Då bjöds åhörarna på boktips från när och fjärran. En av de böcker vi tipsade om var Eija Hetikivi-Olssons debutroman Ingenbarnsland, i vilken huvudpersonen Miiras ilska och kaxighet flödar över sidorna som en positiv urkraft.

Miira lever under villkor som skulle få de flesta av oss att krokna. Född i Sverige men av finska föräldrar ses hon som en invandrare och får gå i den s.k. finneklassen. Familjen bor i Gårdsten, bara 13 km nordost om Göteborg, men ändå en värld för sig. Och det är inte bara Göteborg som kommun som är segregerad, även inom Gårdsten finns det segregering och klasskillnader. Miiras mamma arbetar som trappstäderska och pappan på Volvo. Det finns få personer runt Miira som riktigt tycks tro på någonting. Någon enstaka lärare ser bakom Miiras stenansikte och spacklade fejs, att det finns ett driv som kan få Miira att gå långt om hon bara överlever tonåren. Föräldrarna, som sedan länge upphört att prata med varandra, lyckas trots allt stötta Miira, om än på ett ganska omedveten sätt, även de gånger hon går över gränsen och det göra hon ofta. Hon bombhotar skolan, hamnar i slagsmål, bränner skogar, super till det och rymmer. Mitt i all destruktivitet har dock Miira stora framtidsplaner och hon siktar mot att bli statsminister eller hjärnkirurg. Men, inser hon, redan hennes drömmar fjärmar henne från förortslivet. För varje steg hon tar bort från Gårdsten innebär också ett steg bort från och ett svek mot dem som måste stanna kvar, i synnerhet kompisen Vera som lever under omständigheter långt värre än hon själv.

Ingenbarnsland är en mycket läsvärd och uppfriskande debut, som skildrar skillnader i levnadsvillkor på grund av klass, kön och etnicitet. Miira är en ung tjej som aldrig skulle drömma om att be om ursäkt för sig själv, som slåss mot orättvisor och mänsklig dumhet, som drivs av ett rättvisepatos och drömmer om att förändra världen. Vi kanske alla skulle ha lite mer av Miiras jävlar anamma!

Den 4 april klockan 18.00 är det dags för ett nytt bokcafé!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s