Little Bee

Little Bee av Chris CleaveDet är inte bara i Sudan som oljebolag anlitar ökända krigsherrar för att rensa områdena omkring oljefälten på människor. Även i Nigeria har detta skett och i Chris Cleaves uppmärksammade bok Little Bee är detta ett av bokens teman.

Little Bee är en ung nigeriansk kvinna som flyr till Storbritannien efter att hennes familj mördats av män som har någon slags koppling till oljeföretagen i landet. Cleave går aldrig på djupet med just den här delen av historien, men man kan mellan raderna utläsa vilken fruktansvärd tragedi jakten på olja innebär för den nigerianska befolkningen. Little Bee tillbringar två år på en flyktingförläggning utanför London, inlåst under mer eller mindre omänskliga förhållanden. En dag släpps hon och tre andra kvinnor ut efter att en av dem betalat personalen med sexuella tjänster. Genom ett slumpartat möte på en strand i Nigeria, innan flykten till Storbritannien, blev Little Bee bekant med två personer från London, Sarah och Andrew O’Rourke. Little Bee inser att hennes enda möjlighet att överleva som illegal flykting i Storbritannien är att söka upp dem. Med hjälp av Andrews visitkort lyckas hon hitta paret. Vad som hände då de tre möttes på stranden ska jag inte avslöja, men mötet har för evigt knutit samman de tre. För Andrews del resulterade det som skedde i enorma samvetskval och han väljer att ta sitt liv när Little Bee dyker upp. Kvar finns Sarah och parets gemensamma son, Charlie, som nu ska hantera sorgen efter Andrew, Little Bees närvaro och det fruktansvärda minnet från stranden i Nigeria.

Cleave säger sig i sin bok bl.a. vilja skildra flyktingars situation i Storbritannien. På så sätt är det en politisk roman. Men det handlar också om etik och moral, om att vi som individer måste våga ta ställning. Boken har som sagt blivit mycket uppmärksammad, här i Sverige har bl.a. Ingalill Mosander i Go’ kväll höjt den till skyarna. Jag hade stora förväntningar på Little Bee, men läsupplevelser kan verkligen se olika ut. Språket i Little Bee gör Ingalill Mosander ”alldeles bortkollrad”, på mig har det en helt annan effekt, det är helt enkelt för svulstigt för min smak och gör mig rätt kluven inför boken. Men det är ändå en gripande historia som Cleaves målar upp, om än inte helt trovärdig och jag är övertygad om att detta blir en bok som många kommer att vilja läsa i vår.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Little Bee

  1. Ping: Små solfåglar långt borta av Christie Watson | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s