Tillväxt till döds? Föreläsning 9 maj med författaren Stellan Tengroth

Förr eller senare når vi peak oil, den tidpunkt då den maximala råoljeproduktionen är uppnådd. Då har ungefär hälften av all tillgänglig olja utvunnits, för att sedan minska tills råoljan i praktiken tagit slut. Alla är överens om att denna topp kommer att inträffa, eftersom oljan är en ändlig resurs, däremot tvistar man om när det kommer att ske. Kanske har den redan inträffat eller så dröjer det 20-30 år till. De senaste 150 årens stadiga tillväxt har sin grund i en stabil tillgång på billig energi. Vad kommer att hända med tillväxten när denna förutsättning inte längre finns? Väntar en ny epok bortom ”tillväxtepoken”, med sjunkande BNP? Vad innebär det för oss människor som vant oss vid ständigt ökande tillväxt och allt högre välstånd? Vad innebär det för samhället? Ekonomiska svårigheter och social instabilitet? Dessa frågor och en hel del andra tar Stellan Tengroth upp i sin bok Tillväxt till döds. På Europadagen den 9 maj kommer han till Varbergs stadsbibliotek för att berätta om boken. Ambitionen är att väcka tankar, kanske så lite oro, men också att hitta det hoppfulla och ge styrka.

Föreläsningen är en del av en regional biblioteksturné för Europeiska samhällsfrågor. Den arrangeras i samarbete mellan Varbergs stadsbibliotek och Europa Direkt Halland. Efter föreläsningen finns tillfälle att diskutera tillväxtfrågor med inbjudna politiker.

Evenemangsplatsen 18.00. Välkomna!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Facklitteratur, Författarbesök, Lästips, Samhällsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.