Känslan av ett slut av Julian Barnes

Det är verkligen underbart att få en bok i sin hand där man tror på vartenda ord som författaren skriver. Därmed inte sagt att man alltid förstår allt, men alla ord och händelser känns trovärdiga rakt igenom. Så är det med Känslan av ett slut av Julian Barnes.

Tony Webster har uppnått den ålder då man inte längre fantiserar så mycket om framtiden, utan snarare blickar bakåt och börjar fundera över hur det blev – och varför. När Tony blickar tillbaka är han rätt nöjd med det han ser. Livet har, som han minns det, varit rätt ok. Inte fantastiskt kanske, men Tony har egentligen aldrig haft så stora krav på livet. En lagom omtumlande ungdom, ett hyfsat lyckligt äktenskap, som visserligen slutade i skilsmässa, men det var en separation i all vänskaplighet och nu ett stillsamt liv som pensionär. Så det är med lätt sinne han tänker tillbaka på sitt liv och ser sig själv som en hyfsat trevlig prick som velat sina medmänniskor väl.

Men så en dag får han ett brev som rubbar, om inte hela hans existens, så viktiga delar av hans egen berättelse om sig själv och sitt liv. Brevet överlämnas av Veronica, en kvinna han hade ett förhållande med under en period i ungdomen och det är ett brev som Tony själv skickade till henne och Tonys gode vän Adrian, som ”tog över” efter Tony, när han och Veronica gjort slut. Genom återläsningen av brevet framgår det för Tony, med plågsam tydlighet, att han kanske inte alltid varit den rättrådiga människa han själv minns sig som. Brevets innehåll gör också att Tony börjar fundera över om brevet och därmed han själv, hade en del i att Adrian valde att ta sitt liv medan han fortfarande var tillsammans med Veronica. Han återupptar kontakten med Veronica för att bringa klarhet i saken – och för att de två kanske, kanske ska hitta tillbaka till varandra…

Människans förmåga till självbedrägeri är som bekant gränslös. Vår förmåga att förstå oss själva och andra människor är inte heller alltid den bästa, vilket Känslan av ett slut är ett ypperligt och mycket läsvärt exempel på. Och dessutom med ett härligt överraskande slut.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s