Små solfåglar långt borta av Christie Watson

På kort tid har jag läst två romaner som utspelar sig i skuggan av utländska oljebolags verksamhet i Nigeria. Först Little Bee som handlar om en nigeriansk flicka som flyr till Storbritannien efter att hennes familj mördats och nu senast, Små solfåglar långt borta, en bok som på ett sätt skulle kunna vara berättelsen om Little Bees liv innan flykten till Storbritannien.

Nu är det ju inte det, utan Små solfåglar långt borta handlar om en annan ung nigeriansk flicka, Blessing. Hon är tolv år och byter i bokens början ett bra medelklassliv mot ett betydligt fattigare och mer våldsutsatt liv. Detta pga att hennes pappa hittat en ny kvinna och överger familjen. Mamman, Blessing och hennes äldre bror Ezikiel tvingas flytta från Lagos till morföräldrarna, som lever ett mycket enkelt och fattigt liv i en mindre by. Den lilla familjen tvingas dessutom att byta religion då morföräldrarna är muslimer. En stor del av boken handlar om Blessings nya livssituation och hennes försök att anpassa sig till de förändrade levnadsvillkoren. Det är t.ex. inte längre självklart att hon ska gå i skolan, utan får hon i stället följa med sin mormor i hennes arbete som barnmorska och under tuffa förhållanden lära sig den krassa verklighet många afrikanska kvinnor lever under, med allt från fattigdom till könsstympning. Några av bokens absolut starkaste scener är när Blessing, endast tolv år gammal, får utföra saker som här i väst kräver år av utbildning och träning.

Boken är också en kritik av utländska oljebolag och i det här fallet den nigerianska regeringen, där oljebolagen kontrollerar politikerna som i sin tur underblåser stridigheter mellan olika folkgrupper i landet och tom förser terrorgrupper med vapen för att döda den egna befolkningen, allt för att underlätta för oljebolagen att utvinna olja. De stora förlorarna är, som alltid, civilbefolkningen, som genom övergrepp, sjukdomar, stridigheter, fattigdom och miljöförstöring förnekas ett gott liv, samtidigt som oljeinkomsterna till stora delar försvinner ut ur landet. Så det här är en bok med många bottnar. Det är rörande och stundtals tom roligt att läsa om Blessings liv och väg in i vuxenlivet, samtidigt som man blir rasande arg över vad som sker i oljeutvinningens spår.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.