Guds utvalda art eller Kollaps?

Hur kommer vårt samhälle att se ut om säg 100 år? I vår hylla Härifrån till framtiden hittar ni författare med vitt skilda åsikter om vår framtid och om hur vi kan och bör gå den till mötes. Så finns t.ex. både den brittiske journalisten Mark Lynas Guds utvalda art – hur planeten kan överleva oss och chefredaktören på klimatmagasinet Effekt David Jonstads Kollaps – livet vid civilisationens slut. I senaste numret av Camino (nummer 27) gör Ingemar Tigerberg en mycket intressant jämförelse mellan dessa båda böcker och nog är de två framtidsbilder Lynas och Jonstad förmedlar ljusår ifrån varandra.

Teknikoptimisten Lynas har en förhållandevis positiv syn på framtiden och tror att det går att finna lösningar på klimatkrisen, energikrisen och den ekologiska krisen. Tekniska innovationer, kärnkraft, genmanipulering, koldioxidlagring och utsläppsrätter heter några av lösningarna. Jonstad däremot tror att den negativa utveklingen gått alldeles för långt och menar att vårt samhälle redan befinner sig i en utdragen process som kommer att leda till en kollaps av det samhälle vi ser i dag. Vi kommer inte att kunna lösa kriserna, bara hantera dem på bästa sätt. Svaret heter omställning till en helt ny typ av förenklat samhälle där vi använder betydligt mindre energi än vad vi gör nu, med t.ex. lokal produktion och lokal livsmedelsförsörjning. Tigerberg funderar över om klyftan mellan Lynas och Jonstad också representerar en klyfta mellan olika inriktningar inom dagens miljörörelse och om den kanske även visar på olika sätt att se på förhållandet mellan natur och människa. Står människan över naturen eller ska vi leva i samklang med den? Låna båda böckerna och ta ställning själv. Tidskriften Camino finns förstås också att läsa på biblioteket.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips, Miljöfrågor, Samhällsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s