Springa med åror av Cilla Naumann

Cilla Naumanns nya bok Springa med åror har en av Karin Broos fantastiska målningar som omslagsbild. Den är något beskuren och visar två yngre kvinnor sittande på en brygga framför ett spegelblankt hav. Vid första ögonkastet kan det tyckas ligga ett harmoniskt skimmer över bilden, men efter ett tag kryper en mer oroande och ödesmättad känsla fram – eller så är det bara jag som tolkar in den känslan efter att ha läst Springa med åror. För det här är ingen feelgood-roman, precis.

Springa med åror utspelar sig någonstans i Halland.Var familjens lilla gård ligger sägs aldrig rakt ut, men jag tänker mig att det måste vara någonstans norr om Halmstad. På gården lever Monika och Ivan det lilla livet; mamman dog när Monika var mycket liten. En dag träder en ny person in i Ivans och Monikas tvåsamhet, Johanna. Johanna är stadsbarn och dotter till Doktorn som köpt Ivans gamla stall och byggt om till sommarhus. Mellan Monika och Johanna utvecklas en djup vänskap, och i alla fall från Monikas sida även förälskelse. Under flera somrar är tjejerna oerhört tajta och utvecklar den sorts vänskap som bara tjejer i yngre tonåren kan, typ ”du och jag mot världen”.

Boken hoppar mellan olika perioder i Monikas liv. Den inleds med meningen ”Jag ser Lasse sista gången vid sex-tiden på kvällen”. Lasse, det är Monikas lätt funktionshindrade son som hon fick tillsammans med Martin, en ung man även Johanna hade en kortvarig relation med i tonåren. Efter det första inledande kapitlet om sonen Lasse hoppar Naumann ett antal år tillbaka i tiden, till den dag då stadsbarnet Johanna dyker upp på Monikas gårdsplan på en herrcykel, med orden: ”Det luktar om dig.”. Så blir Springa med åror en roman om stad och landsbygd och om klass, där Monika ständigt tycks befinna sig i underläge. Men det är en roman med många bottnar, utöver vänskapen mellan Monika och Johanna. Den handlar om sorgen över mamman som Monika aldrig fick träffa, om bonden Ivan som i det tysta gör allt för sin dotter och om sonen Lasses utanförskap i det lilla samhället. Jag tycker väldigt mycket om Springa med åror, en av årets höjdpunkter för min del.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Springa med åror av Cilla Naumann

  1. Ping: Hela Halland läser! | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.