Sentimentalsjukhuset av resande Toni Holgersson

Toni Holgersson får överlag fina recensioner för sin senaste skiva Sentimentalsjukhuset.  Rasmus Thedin på Smålandsposten slår till med betyg 5/5 och skriver bl.a. så här:  ”Halva skivan består … av covers. Att göra covers är inte lätt. Men Toni lyckas med konststycket att göra det bra, ja till och med bättre, än originalen. När det handlar om Veronica Maggio är det förståeligt, men att ta en Leonard Cohen-låt, översätta den till svenska och både göra den till sin egen och dessutom bättre än Cohens original, är imponerande. Att det inte är en av Cohens bättre låtar, spelar kanske in. Men det är oftast de låtarna som förtjänar att tolkas. Precis som hos Leonard Cohen är rösten Toni Holgerssons starkaste kort. En röst som så jävla vacker att jag nästan börjar gråta. Hade jag suttit ensam en kulen novembernatt hade ni nog kunnat stryka det där nästan. Och då jag har väldigt långt till tårarna säger det väldigt mycket om vilken kraft den här sönderknarkade rösten har”. Blir man efter dessa ord nyfiken på Toni Holgerssons vackra stämma så kommer han till Varbergs teater nu på torsdag den 25 oktober. Biljetter säljs via Ticnet. Det kommer med all sannolikhet bli en kväll fylld av vacker musik och starka känslor.
Toni Holgersson tillhör resandefolket eller de resande (även kallade tattare), en av de två grupper som ingår i den nationella minoriteten romer. Det finns ca 25 000 resande i Sverige. Under Kultur dag och natt kommer Bo Hazell, författare till boken  Resandefolket : från tattare till traveller, till Varberg och berättar om sina möten med resande runt om i Sverige, deras kultur och historia som präglats av svåra förföljelser under  500 år i Sverige. I Varberg finns den omdiskuterade Tattarkullen som Bo Hazell också kommer att prata om. Föreläsningen är klockan 13.00 på Varbergs teater.

Välkomna!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Musik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.