Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel

Petter Lidbeck har bl.a. skrivit serien Tre tjejer, en serie på sammanlagt 10 böcker om tvillingarna Tyra och Siri och kompisen Pella. För att vara deckare som riktar sig till barn är de ovanligt otäcka, men också mycket spännande. Lidbeck har även skrivit ungdomsboken Allhelgonaoffret, en rysare som gjorde en sådan succé bland läsovilliga tolvåringar att jag ansåg mig nödsakad att mejla Lidbeck och be honom skriva fler i samma genre. Nu hörsammade han inte min uppmaning, utan gick i stället över till att skriva vuxenböcker under pseudonymen Hans Koppel. Först tre samhällssatirer och nu senast en serie om tre deckare.

Den första heter Kommer aldrig mer igen och här har Lidbeck/Koppel plockat upp ett tema från en av böckerna om Tyra och Siri, Den döde sonen. Utgångspunkten är en tonåring som tar sitt liv och när föräldrarna långt senare får veta orsaken ger de sig ut på en hämndturné. Inspiration har han bl.a.hämtat från Joseph Fritzl och Kapten Klänning berättar han i en intervju och resultatet är inget för känsliga läsare… Måttot var, berättar han, ”fett ös – medvetslös”, och redan från start kastas man in i en läskigt spännande hämndhistoria som tar en ände med förskräckelse, titeln talar sitt tydliga språk. En av dem som drabbas av det oförsonliga hämndbegäret är en kvinna som spärras in i en ljudisolerad källare, där hon utsätts för sexuell och psykisk tortyr. På en TV-skärm kan hon följa makens och barnets förehavanden, från förlamande sorg till att vardagen sakta återkommer och maken skaffar sig en ny kvinna. Inget för veklingar med andra ord, men om man gillar spänning kommer Kommer aldrig mer igen garanterat att framstå som en bladvändare. Nu ska jag ta mig an den nyutkomna Kom ska vi tycka om varandra, om en ung kvinna som får se hela sin tillvaro hotad efter en kort romans med en ung man på en konferens. Det räcker att läsa inledningskapitlet för att inse att det även den här gången handlar om ”fett ös”!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel

  1. Ping: Tema Deckare: Petter Lidbeck alias Hans Koppel Tisdag 23/2 18.30 | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.