En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

enpigaBEster Blenda Nordström var journalist på Svenska dagbladet. Där skrev hon under signaturen Bansai – hurra på japanska. Nordström var en journalist som med stort mod gav sig ut i verkligheten och skildrade den inifrån. Bl.a. slog hon 1914 följe med de 1150 halländska bönder som begav sig till Stockholm för att delta i Bondetåget.

Senare samma år fick hon idén att under förtäckt namn arbeta som bondpiga under en period, för att kunna skildra lantarbetarnas situation och då främst pigornas. Hon fick tjänst hos bonden Anders Holtz på Taninge gård i Sörmland och vistelsen där resulterade i en artikelserie och sedemera i reportagboken En piga bland pigor som såldes i hela 15 upplagor i sammanlagt 35 000 exemplar. Det här var under en period då många unga lämnade Sverige och det var svårt att få arbetskraft till jordbruket. Hur man skulle komma till rätta med situationen debatterades kraftigt och en del menade att förbättrade arbetsvillkor för lantarbetarna skulle leda till att färre emigrerade. Nordströms bok får ses som ett inlägg i den debatten menar Ylva Floreman i bokens efterord.

Det är en ganska tunn bok, men den ger en skarpsynt men samtidigt ömsint inblick i pigornas situation under början av 1900-talet. Det var verkligt hårt arbete från tidig morgon till sen kväll, med ledigt endast lördag kväll och två timmar söndag eftermiddag – men då njöt man desto mer. Jag tror att få av oss som lever i Sverige i dag skulle klara av det hårda arbete som utfördes och som Nordström skildrade i kapitel som Morgonbestyr i kök och ladugård, När suggan slaktades och Om hur kläder lakas. Men det fanns också tid för både nöjen, glädje och kärlek i pigornas vardag, skildrat i kapitel som När man skrudar sig på lördagskvällen, Logdans och lördagsglädje och Underhållningen en regning söndagskväll. Nordström imponerades av hur människorna på gården trots, eller kanske tack vare, mycket tuffa omständigheter levde i stunden och lyckades glädja sig åt små, små saker. Och det gör jag också. Vi har nog trots allt en hel del att lära av gamla tider.   

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

  1. Ping: Augustpriset 2017 | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.