Mörka platser av Gillian Flynn

flynn_morka_platser_omslag-filteredGillian Flynn skriver psykologiska thrillers med en, enligt henne själv,  ”moist and gothic tone”. Joyce Carol Oates är hennes litterära inspirationskälla och precis som Oates skildrar Flynn de mörka och mindre framgångsrika delarna av USA. 2009 fick hon för boken Sharp objects The New Blood Dagger, ett pris för årets bästa kriminalroman på engelska av en tidigare opublicerad författare.

Sharp objects  kom på svenska redan 2006 (Vass egg) och handlar om reportern Camille Preaker som återvänder till sin hemstad i Missouri för att utreda mordet på två unga flickor. Efter ett tag börjar hon misstänka att det är hennes egen mamma som är mördaren. En riktigt läskig och helt klart annorlunda bok, med Preaker som någon slags antihjältinna som själv bär på traumatiska minnen från barndomen. Känner ni för att läsa Vass egg rekommenderar jag att ni läser boken på engelska, för översättningen är inte den bästa.

Nyligen kom Flynns andra bok på svenska, Mörka platser, i mycket god översättning av Ulla Danielsson. Den handlar om 7-åriga Libby Day som lyckas överleva när mamman och två systrar kallblodigt mördas en kall januarinatt 1985 i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Och inte nog med det, Libbys 15-åriga bror Ben misstänks och döms för morden. Boken växlar skickligt mellan nutid, då Libby är drygt 30 år och tiden för morden. I nutid kontaktas Libby av en grupp människor som är övertygade om att Ben är oskyldig och tillsammans med Lyle ger sig Libby ut på en odysée för att försöka få fram vem eller vilka som mördade mamman och systrarna. Det är otäckt och väldigt spännande med en rejäl twist på slutet, precis som i Sharp objects, vilket gör att jag bara till 33% gissar rätt när det gäller mördaren. Senare i år kommer Flynns tredje bok på svenska, Kvinna saknad. Redan nu kan du låna den på engelska på biblioteket.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips. Bokmärk permalänken.