En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru : nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013

13040875_O_3Många minns säkert Idi Amin som styrde Uganda med järnhand under åren 1971-1979.  Amnesty uppskattar att han har ofattbara 500 000 liv på sitt samvete. Johannes Anyurus bok En storm kom från paradiset utspelar sig i skuggan av Amins skräckvälde och är en roman om Anyurus egen far, i boken kallad P.

P växer upp i Uganda tillsammans med sin bror. Brodern är en mycket våldsam person och P lever i ständig skräck för att bli bestraffad. Redan i tidiga år föds drömmen om att kunna flyga, till en början mer som en saga där vingarna skulle ge P möjlighet att fly från brodern. Vid 18 års ålder söker han sig till flygvapnet i den ugandiska armén och skickas 1968 till Grekland för att utbildas till stridspilot. 1971, bara några månader innan examen, tar Amin makten i Uganda genom en statskupp och P:s dröm om ett liv bland molnen går i kras.

Så fort P hör talas om Amins maktövertagande är hans enda önskan att inte bli indragen i konflikten. Drömmen att flyga för honom dock tillbaka till Afrika där han lyckats få arbete som civil pilot i Zambia. Den tanzaniska underrättelsetjänsten får reda på att P är på väg tillbaka till Afrika och misstänker att han trots allt arbetar för Amin. Han hamnar i fängelse i Dar-Es-Salaam, där han förhörs i flera dagar, för att senare föras till ett gerillaläger där soldaterna utbildas för att delta i kommande strider mot Amin.

En storm kom från paradiset är en fantastiskt bra bok. Anyuru frossar aldrig i otäcka detaljer men lyckas ändå förmedla all den oro och ångest som P levde med, egentligen ända från barndomen, men i synnerhet från den dag då han tog det ödesdigra beslutet att återvända till Afrika. Det blir ett liv där han ständigt kommer att vara på flykt, även långt efter det att Amin störtats och P har flyttat till Sverige. Boken blir också en sorglig påminnelse om att svåra krigstrauman får återverkningar även på kommande generationer. Anyurus språk är också speciellt. Tänk att det går att skriva så vackert om något så hemskt!

En storm kom från paradiset är en av sex böcker som nominerats till Sveriges Radios Romanpris. Vinnaren kommer att koras på Varbergs stadsbibliotek den 15 mars. Läs mer här och på Romanprisets hemsida.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Litteraturprogram i radio, Litterära priser, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s