Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013: Förrädare av Ola Larsmo

LarsmoFör några år sedan kom Ola Larsmos bok Djävulssonaten : ur det svenska hatets historia, en faktabok om flyktingmotståndet i Sverige innan och under Andra Världskriget. Förrädare har samma tema, men den här gången i romanform. Den utspelar sig huvudsakligen under åren 1939-1945, men gör även vissa nedslag i historien, bl.a. i tiden för det finska inbördeskriget 1918.

I Förrädare rekryteras Charlie Westerholm, en ung Uppsalastudent, till Försvarsstabens nyligen upprättade underrättelsetjänst i Stockholm, i boken kallad Byrån. Den man som rekryterar honom heter Cedergren och har kopplingar till den svenska regeringen. Genom Westerholm hoppas regeringen på bättre inblick i Byråns arbete, som går ut på att samla in information om flyktingar som kommer till Sverige, allt från tyskar och judar till norska motståndsmän. Det visar sig att informationen om vissa av flyktingarna försvinner från Byrån. Regeringen börjar misstänka att det finns anställda som går tyskarnas ärende och det blir Westerholms uppgift att ta reda på vart informationen tar vägen och hur det kan tillåtas ske. 

Förrädare handlar alltså om den konkreta situationen på Byrån. Men den handlar också om vad krig och hot om faror gör med oss människor. Att livet blir en enda lång väntan, tyskt anfall eller fred står skrivet i stjärnorna. Om hur krig beskär våra handlingsmöjligheter och även vår medkänsla för andra människor. När det gäller Westerholm skildras detta mycket skickligt. Ju mer han får veta om sakernas tillstånd, desto mer trängd känner han sig. Detta går bl.a. ut över relationen till flickvännen Nilla och han har i många situationer svårt att kontrollera sin ilska. Han drabbas av panikångestattacker och får allt svårare att äta. Samtidigt stärks han i sin övertygelse och är beredd att offra mycket, kanske t.o.m. livet, för sanningen och för att rädda andras liv. 

Förrädare är ett ypperligt exempel på skönlitteraturens kraft när det gäller att skildra verkliga händelser. Det är en mycket spännande bok och ger, skulle jag gissa, en tämligen sann bild av Sveriges ambivalenta hållning under Andra Världskriget. Den är en av sex böcker som nominerats till Sveriges Radios Romanpris. Vinnaren kommer att koras på Varbergs stadsbibliotek den 15 mars. Läs mer här och på Romanprisets hemsida.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Litteraturprogram i radio, Litterära priser, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.