Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013: Skuggland av Jonas Brun

9789100126889Jonas Brun, född 1979, debuterade 2004 med ”Den andra tiden”, vilken han beskrev som ”En bok om vad som händer när något redan hänt”.  Så är fallet även i Skuggland, hans femte bok. Jonas Brun skriver även lyrik.

Skuggland är en roman med flera bottnar och med korta insprängda berättelser i berättelsen. Grundtemat är obearbetad sorg och skuld. Spegelberättelserna spänner från folksagan om råttfångaren i Hameln till H.C. Andersens Snödrottningen, en Liberace-skröna och en skandalhistoria från 1950-talets England.

Den nu vuxne Erik ser tillbaka på sin barndom i det till synes idylliska villaområdet. Här växer han upp tillsammans med den andre Erik. Hans bästa vän och tvillingsjäl – hans back-up. Berättaren bor i ett ”drömhem” som hans far, arkitekten, förärat modern som kärleksgåva. Huset med stort H, som förevigats och vikits ut i inredningstidskrifter. Huset, som är främsta samtalsämnet under middagar med vänner, men som också har kostat – tid, pengar och eventuellt moderns psykiska hälsa. I föräldrarnas tvåsamhet finns inte riktigt plats för sonen, som skapar sin egen värld tillsammans med vännen Erik. Hans mamma Catrin är en riktig ”bullmamma” i vars hem det finns hur gott om plats som helst på betydligt mindre yta än i arkitekthemmet.

Hos den andre Erik spelar de favoritdataspelet Shadowland. Det har skickats från Sydkorea av vännens far som arbetar på svenska ambassaden. Ambassadpappan, praktiskt taget en mytisk person, frånvarande men hans kompensationspresenter är fantastiska! Inga andra har dataspel lika nya som Erik! Långt innan spelen kommit ut i Europa kommer de med flyg från Korea. Pojkarna lyssnar på sin favorit Michael Jackson, försöker komma innanför grindarna i Shadowland. Men i spelet såväl som i villaidyllen lurar faror. En rival dyker upp, slår in en kil mellan berättaren och den viktigaste personen i hans liv. Två pojkar försvinner och en blir för evigt ensam kvar.

Den vuxne Erik rekonstruerar händelseförloppet då hans barndom fick ett abrupt slut. Han försöker sätta ord på det outsagda, komma fram till ett avslut. Vad var det som hände när just han lämnades ensam bakom? Vem eller vad är det vi söker i vännens blick? Var finns han nu Eriks egen back-up – pojken i spegeln?

Skuggland är en barndomsskildring som väcker associationer och minnen och som trots det vemodiga innehållet är fri från sentimentalitet. Språket är vackert och rytmiskt. En roman att läsa och läsa om!

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Litteraturprogram i radio, Litterära priser, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.