Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013: Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson

13038544_O_1Eija Hetekivi Olsson tar med sig läsaren på ett sju år långt studiebesök till Ingenbarnsland – Gårdsten en bit utanför Göteborg. Det är Miira som är vår guide i galaxen och vi får följa henne mellan årskurs 3 och 9 i finska hemspråksklassen på Gårdsstensskolan. För förstagångsbesökaren kan det bli en omtumlande resa till en annorlunda miljö och nya ”språk”, både de muntliga och teckenspråken. Klimatet såväl som språket är rått och brutalt; trakasserier tillhör vardagen.

Miira lär sig tidigt att snatta, röka och dricka sprit – allt för att tävla med sin värste antagonist Jussi. Hennes föräldrar är snälla men gränslösa. De har nog med sitt. Modern är utsliten av trappstädning och vill något bättre för dottern som själv har ambitionen att bli statsminister eller hjärnkirurg. Ett banklån tas för att Miira ska få göra en språkresa till England. Men Miira kan inte underordna sig och saknar förmåga att anpassa sig även när hon egentligen vill. Hennes möte med det gammaldags disciplinära skolsystemet utvecklas inom fem minuter till en totalkonfrontation. Det engelska systemet visar sig inte moget för att moderniseras av en rebellisk fjortonåring från Sverige. Så rinner fem tusen kronor nästan bokstavligt ut i sanden på den brittiska badorten. Vi får också följa med Miiras familj på en av de obligatoriska semesterresorna till Finland. Detta är föräldrarnas andningshål och återhämtningsplats. Här kan de lägga av sin svenska förklädnad och släppa fram sina riktiga ”jag”.

Miira är Miira oavsett var hon befinner sig! När hon lägger det sista skolloppet bakom sig och kan dra vidare mot nya äventyr räknar man med att hon om så där trettio år dyker upp som statsminister! Hetekivi Olssons roman håller vad omslaget lovar – den brinner! Den handlar om uppror mot orättvisor och segregation. Ingenbarnsland tillhör inte yttre rymden. Det är ett land mycket nära – både tidsmässigt och geografiskt.

Ingenbarnsland är en av sex böcker som nominerats till Sveriges Radios Romanpris. Vinnaren kommer att koras på Varbergs stadsbibliotek den 15 mars. Läs mer här och på Romanprisets hemsida.

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Litteraturprogram i radio, Litterära priser, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.