Kupé nr. 6 av Rosa Liksom

KUP-NR~1För 28 år sedan satte jag mig på tåget i Moskva för vidare färd mot Peking. Åh vad jag önskar att jag då hade haft med mig Rosa Liksoms bok Kupé nr. 6, den hade varit en perfekt resekamrat och ett passande ”soundtrack” på min väg genom dåvarande Sovjetunionen.

Resenärerna i Kupé nr. 6 kallas flickan och mannen. Flickan, snarare en ung finsk kvinna, flyttade 18 år gammal till Moskva för att studera arkeologi. Efter några års studier ska hon nu ge sig ut på sin drömresa österut. Mannen är en ryss vid namn Vadim Nikolajevitj Ivanov, metallare och diverserbetare från Moskva. De råkar hamna i samma kupé för vidare färd mot Ulan Bator, där flickan hoppas få se hällristningar och mannen ska utföra något slags arbete åt några mongoler. För flickan blir det till en början något av en skräckfärd, Vadim är en riktig buse, super, svär, antastar henne och är allmänt otrevlig och hon har allt sjå i världen att värja sig. Allteftersom resan fortgår förändras relationen dem emellan, flickan börjar våga säga ifrån och mannen börjar visa andra sidor av sig själv än de rent motbjudande. Rosa Liksoms historia är till stor del en kärleksförklaring till dåvarande Sovjetunionen, dess natur och människor och till landets oerhörda komplexitet med högt och lågt, gott och ont, vackert och fult.

Parallellt med ingående beskrivningar av det land som far förbi utanför fönstret, både dess landskap och människor, får man så sakteliga allt mer lära känna flickan och mannen. Båda två bär på traumatiserande upplevelser och kanske är det just dessa upplevelser, om än inte helt uttalade för varandra, som får dem att allt mer få syn på varandra – och sig själva , på riktigt – i takt med att tåget närmar sig Ulan Bator. Flickan har lämnat en minst sagt komplicerad kärleksrelation bakom sig och mannen har levt ett hårt liv och bär på svåra barndomsupplevelser, bl.a. så hamnade han far i arbetsläger för mord. För flickans del blir resan förlösande, kanske till viss del tack vare busen Vadim som trots allt bär på ett stort, stort hjärta.

Kupé nr. 6 är en riktigt fin och annorlunda bok. Så fick den också Finlandiapriset 2011.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kupé nr. 6 av Rosa Liksom

  1. Ping: Sånt är livet av Rosa Liksom | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.