Onda flickor av Alex Marwood

onda-flickorDet är bara att gratulera förlaget Modernista som plockat upp några av de för tillfället mest hyllade spänningsförfattarna, t.ex. Gillian Flynn med Mörka platser, Sharon J. Bolton med Nu ser du mig, Belinda Bauer med Mörk jord, David Peace med Yorkshire-kvartetten och nu senast Alex Marwood med Onda flickor och Mo Hayder med Ritual, första boken i en serie kallad Walking man.

I Onda flickor möter vi Bel och Jade, två unga flickor som sommaren 1986 döms till ungdomsfängelse för mordet på en ännu yngre flicka, Chloe. Flickorna kommer från vitt skilda uppväxtförhållanden. Bel bor tillsammans med mamma, styvfar och en halvsyster i ett stort hus och där finns ingen brist på pengar. Bel är dock något av familjens svarta får och man anar att allt inte står rätt till; mellan raderna kan man läsa in övergrepp från styvfaderns sida. Bel anklagas dock för att ljuga och familjen lämnar henne ofta ensam i sällskap med en nanny. Jade å andra sidan växer upp under mycket påvra förhållanden, pappan är grisfarmare och där finns ett flertal syskon, den ena mer missanpassad än den andre. Av en tillfällighet möts Bel och Jade, deras vänskap blir dock kort. Den sträcker sig över en enda dag och innan dagen är slut ska det ha skett som leder dem i fängelse och förenar dem med osynliga band för all framtid.

25 år senare är Bel och Jade i 35-årsåldern. De är villkorligt frigivna och har bytt identitet, Bel heter numera Amber Gordon och Jade Kirsty Lindsay. Både lever med nya identiteter, men också med skräcken för att det förflutna ska hinna i fatt dem och att deras familjer ska få veta vilka ”onda flickor” de egentligen är. Kirsty lever ett gott liv som journalist, med man och barn. För Amber har det inte gått riktigt lika bra, hon har visserligen nyligen avancerat till arbetsledare på nöjesfältet där hon arbetar, men lever i en relation där mycket finns att önska. På orten där Amber bor sker en rad mord och överfall på unga flickor, den misstänkte mördaren kallas för Strandstryparen. Kirsty skickas dit i egenskap av frilansjournalist för att rapportera om morden och på nytt möts hennes och Ambers vägar. Ett villkor i frigivningen är dock att de två aldrig skall ha kontakt med varandra, så mötet i sig är riskabelt. Det ska dessutom visa sig att Strandstryparen finns betydligt närmare än vad någon av dem kan ana.

Onda flickor är en mycket välskriven bok. Dessutom fruktansvärt spännande och skulle kanske kunna mynna ut i ett nytt ordspråk: ”en gång ond, alltid ond”. En ondska som dock inte ska ses som någon inneboende egenskap hos någon av kvinnorna, utan tvärtom som resultatet av yttre, förödande, omständigheter.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Onda flickor av Alex Marwood

  1. Ping: Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.