Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh

hon_ar_inte_jag2004 blir Golnaz Hashemzadeh kårordförande på anrika Handelshögskolan i Stockholm. Det får stor uppmärksamhet – en invandrartjej i topposition! Hon intervjuas i massmedia och hennes liv framställs som en framgångssaga. Den lilla flickan som tre år gammal flyr från Iran tillsammans med sina föräldrar. De kommer till Sverige och är bland de första med utomeuropeisk identitet som bosätter sig i Gustavsberg. Flickan ger järnet i skolan och går ut med toppbetyg från gymnasiet och vidare via Handels mot karriär i näringslivet.

2012 ger Hashemzadeh ut sin första bok, Hon är inte jag. Omslaget pryds av ett porträtt av henne själv. Dubbla budskap – roman eller självbiografi? Hon får frågan i tidningar, radio och TV. Läs gärna hennes eget svar på nätet. Det är framgångens pris och sagans baksida som blottläggs. Flickan, i boken kallad dokhtaram, persiska för ”min dotter”, känner tidigt ett utanförskap. Vem är hon, var hör hon hemma? ”Prinsessa” eller ”troll”, svensk från ”Bruksorten” eller iranier från ”Blatteland”? Föräldrarna flydde hemlandet för frihetens skull, säger de. Nu måste friheten förvaltas och dottern förverkliga pappans egna förlorade möjligheter efter mottot: Vad gör du om någon slår dig? – Slår tillbaka! – Hur hårt? – Det hårdaste jag kan! – Hur ofta? – Varje gång!

Det här en engagerande skildring av en flickas försök att vara alla till lags. Att genom stenhård självdisciplin leva upp till förväntningarna. Golnaz Hashemsade skriver återhållet utan spekulativa inslag. Varken författaren eller dokhtaram är ute efter hämnd. De utfärdar en varning för glamourösa framgångssagor – och det gör de bra. Läs boken men räkna med hjärtklappning!

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh

  1. Ping: Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.