När duvorna försvann av Sofi Oksanen

oksanenSofi Oksanens nya bok När duvorna försvann kretsar kring två kusinpar, Edgar och Roland och Juudit och Rosalie. Edgar är gift med Juudit, det är dock ett djupt olyckligt äktenskap. Roland är förlovad med Rosalie, men efter en kort tids förlovning skiljs de åt på grund av kriget. En av dem, Rosalie, dör tidigt i boken och det är först på sista sidan som man får klarhet i hur det faktiskt gick till när hon dog. Vägen dit är en vindlande och bitvis svindlande resa under perioden 1941-1966 och platsen är Estland, förloraren i dragkampen mellan nazister och kommunister och där friheten under denna period blir mycket kort, blott 5 dagar.

Även om Juudit, Roland och Rosalie är nog så viktiga för berättelsen, är det ändå Edgar som är bokens huvudperson. Han är en man som hela tiden har fingret i luften för att känna vart vinden blåser. Fram till Tysklands ockupation av Estland 1941 deltar han, om än något halvhjärtat, i kampen för ett fritt Estland, med målet att försvaga Röda Armén. När Tyskland väl ockuperat landet byter han snabbt namn till Eggert Fürst, ställer sig på nazisternas sida och förser dem med information om personer fientliga till ockupationen. Tyskvänligheten får ett snabbt slut när Röda Armén åter tågar in 1944. Visserligen får Edgar ta en vända via ett Sibiriskt fångläger men plockas snabbt upp av kommunisterna som ser att kamrat Parts har en hel del matnyttig information om frihetssträvande ester. En av dessa är kusinen Roland, som förblir ett fritt Estland trogen genom att ansluta sig till motståndsrörelsen Skogsbröderna. Juudit har inte styrka nog att välja sida. Esternas utsatthet under de här åren, hennes egen vacklande inställning och det misslyckade äktenskapet med Edgar får henne till slut att bli både alkoholist och tappa förståndet. På vägen dit får hon dock för första gången uppleva riktig kärlek, tillsammans med SS-Hauptsturmführer Hellmuth Hertz, en av Edgars uppdragsgivare under den period han kallar sig Eggert Fürst.

När duvorna försvann är en komplex historia som kräver en del av sin läsare. Men det är värt varje sekund av koncentration och det är en bok som gör en lite klokare och samtidigt fundersam. Vilken väg skulle jag själv ha valt i samma situation? Skulle jag ha blivit en Edgar, en Juudit eller en Roland?

Sofi Oksanen besöker för övrigt Internationell författarscen i Göteborg måndag 27 maj, där hon kommer att samtala med Ingrid Elam.   

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.