Stora Ljudbokspriset 2013

ljudbokslyssnare-i-badet4Under senare år har ljudböcker fått sig ett rejält uppsving. Enligt en undersökning lyssnar 1 av 3 till ljudböcker. Enligt samma undersökning lyssnar 71 % av av dessa på ljudböcker för att det går att kombinera med annat. 2008 instiftades Stora Ljudbokspriset. Syftet med priset är att lyfta fram ljudboken och främja dess utveckling och belönar både författaren och uppläsaren.

Årets bästa ljudboksdeckare 2013 blev Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen med Stefan Sauk som uppläsare. Nu är det dags för Stora Ljudbokspriset i den skönlitterära kategorin. Vinnaren kommer att koras på Bokmässan i Göteborg den 26 september. De nominerade är:

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz – Författare och uppläsare Göran Rosenberg
Fallvatten – Författare och uppläsare Mikael Niemi
Krimineller – Författare Aino Trosell, uppläsare Marie Richardsson & Jacob Eklund
Jag ringer mina bröder – Författare Jonas Hassen Khemiri, uppläsare Hamadi Khemiri
Little Bee – Författare Chris Cleave, uppläsare Malena Laszlo
När duvorna försvann – Författare Sofi Oksanen, uppläsare Niklas Falk
Torka aldrig tårar utan handskar, del 1 Kärleken – Författare och uppläsare Jonas Gardell

På Stora Ljudboksprisets hemsida kan man lyssna till korta ljudutdrag från de nominerade böckerna. Alla de nominerade ljudböckerna kan du låna på biblioteket, utom Krimineller. Den kan du å andra sidan låna som strömmande ljudbok här och lyssna till på din dator. För att låna strömmande ljudböcker behöver du fylla i ditt lånekortsnummer.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Litterära priser. Bokmärk permalänken.