Ritual av Mo Hayder

mohayderritual-400x571Känns den svenska sommarnatten alltför ljuv och idyllisk för din smak? Läs då Ritual av Mo Hayder som tar med oss till de allra mörkaste delarna av det mänskliga psyket och rent geografiskt till baksidorna av ett annars likaså idylliskt Bristol.

Ritual är den första delen av tre i Walking man-serien. Inledningsvis får vi möta polisdykaren Flea Marley, som på uppdrag av en utredningsgrupp, ledd av kriminalkommissarie Jack Caffrey, letar efter en hand som ett vittne säger sig ha sett intill kajkanten i Bristols ”flytande hamn”. Flea Marley hittar den amputerade handen och något senare hittas även hand nummer två, nergrävd utanför en restaurang i området. Tillsammans inleder Flea och Jack jakten på förövarna och leds in i en mörk, mörk värld kantad av afrikansk vidskepelse, knarkmissbruk, prostitution och trafficking. Flea och Jack möts inte bara genom det gemensamma målet att lösa gåtan med de amputerade händerna, utan bär också båda två på händelser som bidragit till att deras liv numera i första hand styrs av skuldkänslor. Flea över föräldrarnas död i en tragisk dykolycka i Bushman’s hole, en 270 meter djup undervattensgrotta i Sydafrika och Jack över en yngre broder som troligtvis fallit offer för en pedofil. För att komma till rätta med de negativa känslor som styr deras liv tar både Flea och Jack till något annorlunda metoder. Flea nyttjar den västafrikanska drogen Ibogain och Jack söker sig till den Vandrande mannen, en man som tidigare begått ett bestialiskt brott och numera lever som luffare.

Mo Hayders bok är definitivt inte att rekommendera för känsliga personer. Ändå lär hon ha tonat ner de mer våldsamma avsnitten i Ritual jämfört med tidigare böcker. Men gillar du välskrivna deckare och inte har något emot att läsa om spektakulära mord och ovanliga brottsutredningar så är Ritual boken för dig.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.