Sommarlov

Under några veckor framöver kommer bloggen att gå på halvfart. Ett sommarboktips vill vi dock bjuda på så här i sista minuten, eller snarare två, med samma titel.

jansson-tove-sommarbokenSommarboken av Tove Jansson är en bok som jag vet att många gärna läser om varje sommar. Själv älskade jag Tove Janssons böcker som barn. Just den här har jag aldrig läst men i sommar ska det det kanske äntligen bli av.

Sommarboken handlar om tre människors vistelse på en ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor och är ”mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad. Sommarboken är en glad och varm bok fylld av livskänsla”. (från Adlibris)
 

sommarboken_hallDen andra boken med samma titel är skriven av Emylia Hall och är en hyllad debutroman som hitills givits ut i elva länder. Enligt The Daily Mirror är det ”en eorhört välskriven, välkomponerad och trovärdig färd tillbaka till en bortträngd barndom och ungdomstid”. Den handlar om Beth Lowe, som genom fotografier i den av hennes mamma skapade Sommarboken, återvänder till den ungerska landsbygd där hon tillbringade sin barndoms somrar. Berättelsen innehåller ”bitterljuva minnen” och ”sanningar och lögner som inte går att fly från för evigt” – även detta låter onekligen som en perfekt bok att läsa under semestern!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.