Django Unchained

django_unchained_dvd_2_

Tarantinos senaste film Django Unchained tar sikte på rasismen och slaveriet i 1800-talets USA. Jamie Foxx spelar slaven Django, som blir fritagen av en prisjägare vid namn Schultz, en belevad tysk med snabbt avtryckarfinger. Schultz behöver Django då denne kan identifiera tre efterlysta bröder som Schultz är på jakt efter. Django går med på att hjälpa Schultz, men Djangos plan är att även frita sin älskade hustru som sålts vidare till plantaget Candyland, där den nyckfulle godsägaren Calvin Candie (spelad av Leonardo DiCaprio) styr med järnhand.  

Christoph Waltz spelar Schultz med en underhållande lekfullhet. Schultz är artig och inställsam då han behöver, men under ytan finns avskyn för slaveriet och de som upprätthåller det. I en minnesvärd scen runt ett middagsbord där Candie i sitt övertag kan brodera ut sina rasbiologiska teorier oemotsagd, blir det nästan plågsamt att observera Schultz hålla god min. Att indignationen ligger under ytan och bubblar finns det dock ingen tvekan om, det är också denna oförmåga att hålla vreden inom sig som leder till Schultz fall.

Precis som i Tarantinos förra film Inglourious Basterds, där måltavlan istället var nazismen, fungerar Django Unchained som en hämndfantasi om rasismens grymhet. Filmen har, som vi vant oss vid när nämnde regissör är i farten, många våldsamma inslag, men är samtidigt spännande och underhållande hela vägen. Tarantino kan fortfarande.

Annonser
Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.