She still have the power!

just-kids-patt-smith-200x330Efter att ha sett och lyssnat till Patti Smiths fantastiska konsert i Trädgårdsföreningen i mitten av juli fanns ingen återvändo, nu måste jag bara läsa Patti Smiths självbiografi Just kids från 2010 och vilken läsupplevelse det blev! Det är uppenbart att Patti Smith, 66 år gammal, har en fortsatt stor dragningskraft på många och en ny generation tycks ha tagit henne till sitt hjärta. Henning Mankell, som för övrigt satt uppe på scen under konserten, skrev i en krönika i GP den 24 juli om alla unga tjejer stående längst fram vid avspärrningarna ”som kunde vara Patti Smiths döttrar”. Jag skulle nog vilja påstå att de kunde vara hennes barnbarn!

Och jag förstår att framförallt unga kvinnor gärna har Patti Smith till förebild. Vilken bredd hon har i sitt konstnärsskap och vilket spännande liv hon levde redan som 20-åring, då hon flyttade till New York, blev sambo med Robert Mapplethorpe på Chelsea hotel och påbörjade sin konstnärliga bana. Där och då kunde hon ju inte veta att hon omgavs av personer som skulle komma att få kultstatus, inklusive Patti Smith själv, men även utan den veteskapen måste det har varit en fantastisk tid, om än med stora umbäranden och förluster då många personer runt omkring henne gick tragiska öden till mötes. Det finns en del fotografier i Just kids, men ett ypperligt komplement under läsningen är fotoboken Patti Smith, 1969-1976 med fotografier av Judy Linn, som skildrar samma tid som Just kids. Boken har även ett efterord av Patti Smith.

Femtio år har gått och Patti Smith är lika karismatisk som någonsin tidigare. Och energisk. Förra året kom skivan Banga och enligt GP skriver hon nu på både en deckare och en av många efterlängtad uppföljare till Just kids.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.