Det finns råttor överallt utom på Antarktis av Sara Beischer

Sara_BeischerSara Beischer slog igenom med dunder och brak med debutromanen Jag ska egentligen inte jobba här. Huvudpersonen Moa drömmer om att bli skådis men hamnar i stället på äldreboendet Liljebacken, där kroppsvätskor, odörer och inte minst usla arbetsvillkor, men också drabbande möten med vårdtagare och kollegor får henne att börja se på livet med nya ögon.

I den nya boken Det finns råttor överallt utom på Antarktis närmar sig Sara Beischer återigen en ung människas vilsna letande i tonårens identitetskapande kaos. Boken utspelar sig i en mindre stad på västkusten, inte helt olik Varberg. Men det är, berättar Sara Beischer i GP den 17 augusti, en fiktiv historia och huvudpersonen Clara är inte Saras alterego. Däremot har hon låtit sig inspireras av det hyreshusområde hon bodde i som tonåring, ett område med dåligt rykte men som också försåg Sara Beischer med många positiva minnen.

Clara är i bokens början en kvinna på dryga 30 år. Vid ett besök i barndomsstaden råkar hon se en skymt av en person som en gång i tiden betydde mycket för henne. Han heter Christian Breken och är i dag, när Clara möter honom på stationen, en man med böjt huvud, slitna, oknutna kängor och en lila kasse i näven. Annat var det då för 20 år sedan när Christian kom ny till Claras klass. Han var då en av dessa unga män som tidigt går sin egen väg, inte räds för att avvika eller säga emot lärarna. Clara dras in i Christans sfär, förleds av hans charm, gränslöshet och blåa ögon och han är dessutom, som han själv uttrycker det, ”riktigt bra på att nosa upp dem som tillhör mig”. Han har dock en destruktiv sida som gör att hans energi riktas åt fel håll. Under den korta tid Christian finns i Claras liv gör han ett outplånligt avtryck i henne.  Och även om det går åt helvete för Christian så anar man att hans urkraft kanske spiller över på Clara och ger henne mod att gå sin egen väg.

Det finns råttor överallt utom på Antarktis är en ungdomsskildring och klasskildring i ett. Den passar gammal som ung, de riktigt unga kan säkert känna igen sig i någon av bokens karaktärer, 70-talisterna kommer att gå igång på alla tidsmarkörer och alla vi andra kan helt enkelt njuta av en bra story ur ett arbetarklassperspektiv.

Den 29/10 kommer Sara Beischer att hålla en workshop för ungdomar på Stadsbiblioteket! Mer info kommer längre fram.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Barn- och ungdomslitteratur, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.