Sött och salt med Paulún och Nilsson

Många vill gärna veta vad den mat vi äter egentligen innehåller och hur mat och dryck påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Två författare som hjälper oss att reda ut begreppen är Mats-Eric Nilsson och Fredrik Paulún, som båda har skrivit ett flertal böcker om mat och hälsa. Nilsson med titlar som Döden i grytan, Äkta vara och Den hemlige kocken och Paulún med böcker som Blodsockerblues, Isodieten – kokboken och LCHQ : lågkolhydratkost av högsta kvalitet.

nilssonNu har två nya böcker landat i bibliotekets hyllor, Saltad nota av Nilsson och 50 genvägar till ett sockrfritt liv av Paulún. Saltad nota går på djupet av restaurangmaten och Nilsson har hittat både förfalskade menyer och mängder av dolda tillsatser – det finns uppenbarligen ett utbrett råvarufusk på allt från enkla caféer till lyxiga restauranger. Boken avslutas med en sammanställning av 29 kedjors innehållsförteckningar och det är ingen munter läsning.

paulunEfter att ha tittat i Paulúns 50 genvägar till ett sockrfritt liv inser jag att socker inte bara är en smakförhöjande insats. Den är också en av bovarna bakom flera välfärdssjukdomar. Paulún tycks ha rejält på fötterna vad gäller bokens innehåll, med stöd i både egen kunskap och i forskning, vilket ibland gör läsningen lite tung. Men man inser ändå ganska snart att om man vill ha ett långt – och gott liv – så är sockerintaget en av de saker man snarast bör se över.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Facklitteratur, Lästips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.