Lyan av Norman Manea

Lyan_norman_maneaRumänen Norman Manea har fått en lång rad utmärkelser för sitt litterära skapande och har under de senaste 20 åren omnämnts i Nobelprissammanhang. Hans böcker handlar ofta om förintelsen, det dagliga livet i en kommuniststat och om att leva i exil. Nu finns hans böcker även i svensk översättning. 2012 kom Huliganens återkomst, Norman Maneas kritikerrosade memoarer som sträcker sig från förkrigstiden fram till dagens postkommunistiska era. I år kom Lyran, som också den berör Maneas favoritämnen.

Att läsa Lyran är ingen lätt match, men är trots allt ett ganska kärt besvär. Jag inser, när jag famlar efter andras åsikter om boken, att jag inte är ensam om mina upplevelser. Flera recensenter nämner hans komplexitet, någon annan att Manea skriver i en rumänsk tradition där t.ex. vaghet, ordlekar, ironier och anspelningar är vanliga. Så jag sliter en hel del med texten, och förstår lång ifrån allt. Helt kort kan man säga att Lyan handlar om rumäner i exil. En av dem är Augustin Gora, en litteraturprofessor som sedan många år tillbaka lever i USA. Han har, trots lång tid i landet, svårt att finna sig till rätta och har dragit sig tillbaka, i lyan, omgiven av alla de böcker som är hans liv. En dag blir han uppringd av en vän han inte träffat på många år, Peter Gaspar. Gaspar, som nu också befinner sig i USA, får jobb på ett college där en man ber honom recensera Cosim Dimas memoarer. Även Dima lämnade en gång Rumänien, och har genom årens lopp hjälpt andra intellektuella att fly diktaturen, bl.a. Augustin Gora. Dima har dock ett långt ifrån fläckfritt förflutet, i bagaget finns nazistsympatier som inte mår bra av att komma upp i ljuset. Strax efter publiceringen av recensionen mordhotas Gaspar…

Norman Manea är en av de författare vi kommer att berätta mer om på vår rumänska afton den 18/9. Det blir hösten första onsdagsarrangemang och dagen till ära serverar vi rumänsk soppa! Anmälan till biblioteket senast 17/9. Soppbiljetter finns att köpa i Tovedals kafé. Vi kommer även att lotta ut två biljetter till Bokmässan som i år har –  just det! –  Rumänien som tema!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.