Var och varannan onsdag 16/10: Marian Pelér

Layout 1Nu på onsdag den 16 oktober besöker Marian Pelér Varbergs stadsbibliotek. Hon kommer då att berätta om sin bok Känner stor saknad efter er” : Ester Helldéns brev till Sverige från södra Afrika 1901-1903.

Boken är ett gripande porträtt av Ester Lekander som 28 år gammal följde med sin trolovade Adolf Helldén på hans uppdrag som missionär i Afrika. Pelérs berättelse bygger på de runt 100 brev som Ester skickade hem till Sverige under två års tid. Det är en fascinerande, men samtidigt tragisk historia om en ung, självständig kvinna som ger upp sitt liv i Sverige och till en början tvingas försörja sig som piga då Ester och Adolf inte var gifta. Efter något år gifter de sig och får en son, Johannes. Esters liv fortsätter trots det att vara mycket ensamt. Adolf ger sig ofta ut på längre missionsuppdrag och saknaden efter släkt och vänner är stor. Ester får dock aldrig återse hemlandet, hon dör i malaria bara 30 år gammal.

I Varbergsposten finns en intervju med Marian Pelér där hon berättar mer om Ester och tillkomsten av boken. Välkommen att ta del av ett intessant kvinnoporträtt från 1900-talets allra första år.

Evenemangsplatsen 18.00. Fri entré!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.