Författarbesök 26/10: Aino Trosell med En egen strand

en-egen-strand-_-trosellAino Trosell debuterade 1978 med romanen Socialsvängen som skildrar livet på en socialbyrå i Göteborg. Därefter har hon gett ut 21 böcker inom vitt skilda genrer som deckare, socialrealism, historiska romaner, noveller och krimineller.  

Trosells senaste bok, En egen strand, är en psykologisk thriller som knyter an till Socialsvängen. En av huvudpersonerna i En egen strand skulle kunna vara socialassistent Elisabeth i Socialsvängen, men nu heter hon Hanna och är socialsekreterare. Hennes arbetsuppgifter har varit att motivera de människor som fastnat i jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3, ett arbete som fullkomligt dränerat henne på energi och livslust. Även arbetet som maka och mor har tagit ut sin rätt och äktenskapet med maken Jens är på upphällningen. Tillsammans med systern Judit bestämmer hon sig för en time-out och de ger sig av på en resa till Söderhavet på obestämd tid. Systern har också en tung ryggsäck. Hennes visionära arbete inom bildningsrörelsen har inte varit uppskattat och med ett avgångsvederlag i plånboken försöker hon nu försörja sig som konstnär.

En egen strand är mycket spännande. Det isolerade livet på den öde ön får knappast den läkande effekt systrarna hoppats på. Tvärtom ökar polariseringen dem emellan och förträngda trauman kommer upp till ytan. Att följa deras resa mot upplösningen, som i sig är rejält överraskande, är bitvis ganska plågsamt. Men En egen strand är också en filosofisk och samhällskritisk bok. Den får mig att tänka på Nina Björk som besökte biblioteket härom veckan.  Det handlar om arbetsvillkor, om att vi som har allt trots det aldrig är riktigt nöjda och inte minst om hur underskattat arbetet med att föda och föda upp den yngre generationen är i vårt samhälle.

Foto: Cato Lein

Foto: Cato Lein

Aino Trosell är en av flera författare som besöker Varbergs bibliotek under Kultur dag och natt den den 26 oktober. Ni ser och hör henne på Evenemangsplatsen klockan 17.00. Fri entré. Välkomna!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.