Författarbesök 26/10 : Ingrid Kampås med Drottningkronan

IngridKampasSvartvit-FotoJohannaJeansson-200x300

Ingrid Kampås. Foto: Johanna Jeansson

Drottningkronan-548x800Ingrid Kampås skriver i sitt efterord till Drottningkronan att det ”är först under de senaste femtio årens forskning som kvinnor börjat synas som självständiga individer och inte bara nämnas i egenskap av hustru till en man”. Drottningkronan är Kampås skönlitterära bidrag till denna nya syn på kvinnors roll under historiens gång. Utifrån en historisk ram fyller hon en period av vår historia med människor av kött och blod och då framför allt kvinnor. 

Handlingen utspelar sig under perioden 1162 till 1205, huvudsakligen i Västergötland men med avstickare till bl.a. Nousis i Finland och till Lübeck. Den starkaste rösten i Drottningkronan är Esters, en kvinna uppvuxen på en gård i Hojum mellan Vänern och Vättern. Hon växer upp hos sin morbror och vid 17 års ålder blir det bestämt att Ester ska bli nunna på klostret i Gudhem. Tiden i klostret blir dock kort ty ödet vill annorlunda och Ester kommer så småningom att sluta som drottning och maka till kung Knut Eriksson. Vägen dit kantas dock av svåra trauman. Men Ester är en stark kvinna, skolad i latin och skrivkonst som, när möjlighet ges, inte räds att visa det. Så även om Esters öde till stor del styrs av männen och deras värld, framträder hon som en kvinna med egna tankar och en stark vilja. Det blir ett levande kvinnoporträtt som ger en god inblick i kvinnors situation under medeltiden och en läsvärd, välskriven bok för dem som gillar historiska romaner kryddade med så väl kärlek som dramatik.

Drottningkronan är femte, fristående delen i Historiska Medias romanserie Släkten, i vilken läsaren får följa Sveriges historia från vikingatiden fram till våra dagar gestaltad genom olika släkters öden och äventyr. Övriga delar är Blandat blod av Katarina Mazetti, Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg, Tempelbranden av Catharina Ingelman Sundberg samt Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter.

Ingrid Kampås besöker Varbergs stadsbibliotek under Kultur dag och natt. Ni träffar henne i Lilla Teatern 13.30. Fri entré. Välkomna!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Evenemang för vuxna, Författarbesök, Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.