Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

LenaAnderssonEgenmäktigt förfarande av Lena Andersson är nominerad till Augustpriset i klassen Årets skönlitterära bok. Och det är ett alldeles ypperligt val. Det var längesedan jag blev på så gott humör av att läsa en bok om olycklig kärlek! (senast var nog när jag läste Bret Easton Ellis och de andra hundarna av Lina Wolff). Egenmäktigt förfarande är en bok som alla som någon gång varit olyckligt kära eller älskat lite för mycket för sitt eget bästa, kan känna igen sig i.

Boken handlar om Ester Nilsson, poet och essäist. Hon lever sedan flera år tillbaka i en stabil men lite småtråkig relation, där hon får både vara i fred och får sina fysiska och mentala behov tillfredsställda. Hon är en förnuftsstyrd kvinna, som tror att världen är som vi upplever den om vi bara är uppmärksamma och inte ljuger för oss själva. Efter denna devis lyckas Ester leva fram till den dag då hon möter Hugo Rask, en något äldre konstnär som i Esters ögon är perfekt på alla sätt och vis. Deras relation är till en början av vänskaplig karaktär, men så småningom ingår även fysiska inslag. Denna sammansmältning till både kropp och själ övertygar Ester om att deras relation är alldeles unik – och att även Hugo kommer att inse detta. Men icke. Hugo drar sig inom sitt skal, försvinner ibland, har andra kvinnor och svarar varken på mejl eller sms. Rätt som det är dyker han upp, för en timme eller någon dag, och varje litet tecken tolkas av Ester till hennes fördel. Allt i ljuset av det självbedrägeri som följer på en icke jämställd kärleksrelation.

Lena Andersson lyckas på ett suveränt sätt skildra hur snabba vi människor är att lura oss själva för att bli älskade och hur den besatta kärleken kan se ut. Och vilken makt den har som älskar lite mindre. Hon gör det, som sagt, på ett väldigt roligt sätt genom egensinniga formuleringar. Min bok (e-bok i det här fallet) är fylld av överstrykningar som jag skulle kunna ägna en hel kväll åt att läsa upp för vänner och bekanta. Den 20 november presenterar vi de böcker för vuxna som är nominerade till Augustpriset. Då kanske ni får höra en och annan Anderssonsk formulering.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.