Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson

8663136054_1999df69aeI dag gratulerar vi Christoffer Carlsson vars bok Den osynlige mannen från Salem i lördags utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman med följande motivering: ”Stark noirroman med förtätad stämning av vemod och uppgivenhet.”

Halvvägs genom boken kan jag bara  konstatera att juryn har gjort ett mycket gott val. Jag tycker minst lika bra om Carlssons nya kriminalroman som hans två tidigare böcker, Fallet Vincent Franke och Den enögda kaninen. Nu hoppas jag att fler hittar fram till hans böcker, lika mycket existentiella draman som kriminalromaner. De två tidigare har jag skrivit om här.  

Dror Mishanis Utsuddade spår utsågs till bästa till svenska översatta kriminalroman med motiveringen ”Ett intensivt engagerande familjedrama i lågmäld ton” var motiveringen.

Debutantpriset gick till Thomas Engström med boken Väster om friheten, som enligt juryn är en ”fullgången internationell thriller i en väl skildrad Berlinmiljö”.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.