Skuggpojken av Lucifer

LuciferCarl-Johan Vallgren är tillbaka med en thriller under pseudonymen Lucifer. Skuggpojken är den första delen i en serie med 44-årige Danny Katz i huvudrollen. Katz är en intressant bekantskap. Han är något av en ofrivillig privatspanare med ett minst sagt brokigt förflutet. Struliga hemförhållanden, en första akt hos de sociala myndigheterna i 12-årsåldern, tidigt föräldralös och därför placerad på ett ungdomshem som blev en skola i kriminalitet, följt av tungt heroinmissbruk. Men Katz är också ett språkgeni, skicklig programmerare och efterfrågad tolk.  

Skuggpojken tar sin början i Stockholm en vacker dag i juni 1970. En man vid namn Jan Klingberg befinner sig på Kristinebergs tunnelbanestation tillsammans med sina två söner, Joel och Kristoffer. De är på väg hem till en mysig lördagskväll tillsammans med mamma Joanna. Men där och då ska livet förändras för alltid. I ett obevakat ögonblick försvinner Kristoffer spårlöst. Fyrtio år senare försvinner även brodern Joel. Han fru Angela kontaktar Danny Katz, då Joel bara några månader tidigare nämnt att Danny var den enda person han någonsin litat på. De två hade lärt känna varandra under värnpliktstiden i Karlsborg, men Katz blir ändå förvånad över att Joel nämnt hans namn. De kom från vitt skilda miljöer, Kats från gängvärlden i förorten och Joel från en skyddad överklassmiljö och hade mycket lite gemensamt. Katz bestämmer sig för att trots allt hjälpa Angela och tar kontakt med sin f.d. arbetsgivare Richard Julin, på Capitol Security Group, för att få hjälp att finna Joel Klingberg. Kort därefter hittas Angela mördad och inte nog med det, någon försöker få det att se ut som att det är Katz som är mördaren…

Skuggpojken är en rejält spännande, om än något komplicerad thriller. Danny Katz eget mörka förflutna gör sig påmint, hos klanen Klingberg döljs många hemligheter och inget är vad det till en början synes vara. Det är många turer innan det rafflande slutet som i sig ger en hint om Danny Katz kommande framtid.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.