Någonting måste gå sönder

Göteborgs filmfestival 2014 har rullat igång. Invigningsfilm är den modiga, viktiga och samtidigt vackra och grymma filmen Nånting måste gå sönder. En film med suveräna skådespelarinsatser av Saga Becker och Iggy Malmborg, i regi av Ester Martin Bergsmark. I går kväll tilldelades Bergsmark Mai Zetterling-priset på 200 000 kronor för filmen. Den bygger fritt på Eli Levéns bok Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats.Vi hade ett blogginlägg om den boken 2011, här kommer en repris.

rötterEli Levéns bok, för vilken han tilldelades 2011 års Katapultpris för bästa svenska skönlitterära debut 2010, är en modig bok om identitet, kön och sexualitet och samtidigt en kärlekshistoria som det slår gnistor om. Boken är som sagt en roman men en del är med all sannolikhet självupplevt. Så här utlämnande kan man nog inte skriva utan egen erfarenhet. Det handlar om Sebastian som hellre skulle vilja vara tjej. Redan som liten klär han sig i tjejkläder och lånar mammans smink och tio år gammal bestämmer han sig för att hans nya namn ska vara Ellie Gelin. I tonåren lever han ut sin transsexualitet, möter okända män på barer och toaletter, samtidigt som han förälskar sig i och inleder en relation med gothkillen Andreas. Det är en både romantisk och skitig text om att vilja vara någon annan och om att längta bort och till slut hitta hem.

Ester Martin Bergsmark har även gjort Maggie vaknar på balkongen som fick en Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2008 och den självbiografiska dokumentären Pojktanten, i vilken även Eli Levén medverkade.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.